Quatre-mains pianoconcerten

 

Sinds 2005 vorm ik samen met pianist Ruud Luttikhuizen een quatre-mains duo. Vier handen aan één klavier is een aparte ervaring en een bijzondere uitdaging. De sprankelende klanken van de piano worden nog uitbundiger en nog kleurrijker. Vier handen aan één klavier leveren naast een rijkdom aan klanken ook een gebrek aan bewegingsvrijheid op. Het is de kunst om ondanks de verstrengeling van de vingers en de daardoor vaak onnatuurlijke vingerzettingen het toucher net zo verfijnd te houden als wanneer je solo speelt. Ook het pedaalgebruik is bijzonder omdat slechts één pianist het pedaal, wat zo bepalend is voor je klank, kan bedienen. Je bent dus volledig van elkaar afhankelijk. Dit vraagt om een partner waarmee je in alles op één lijn zit, qua muzikaliteit, qua timing en qua gevoel. Bij Ruud en mij is dit duidelijk het geval. We vormen een unieke, muzikale eenheid en dat is te zien en te horen tijdens onze concerten.

 

Wat kan het publiek verwachten bij een quatre-mains concert?KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Zowel akoestisch als visueel valt er veel te genieten.

Het spel van vier handen die over en onder elkaar de toetsen bewegen, razendsnelle vingers die tegen alle verwachting in niet bekneld raken.

Klanken welke variëren van klein en intiem tot overweldigend, alsof je een klein symfonieorkest hoort.

Twee verschillende pianisten die tijdens het musiceren samensmelten tot één individu.

 

Het is een genot om te ervaren dat het publiek keer op keer intens geniet van ons optreden. Onze persoonlijke invulling van de concerten draagt hieraan een belangrijk steentje bij. Zo is het onze gewoonte om tijdens het concert een korte uitleg te geven over de composities zodat de luisteraar alert kan zijn op bijzondere details en daardoor nog meer kan genieten.

De talrijke enthousiaste en hartverwarmende reacties zijn voor ons een stimulans om ons concertrepertoire nog verder uit te breiden.